Çelik Ev Nedir? Nasıl Yapılır?

Çelik Ev Nedir? Nasıl Yapılır?

ÇELİK KARKAS TANIMI

Çelik çerçeveli yapılar hem yüksek dayanımlı hem de hafiftir. Bu özellik, depreme dayanıklı yapıların çelik ile daha ekonomik olarak yapımını sağlamaktadır.

Yapısal çeliğin mühendislik bakımından tüm özellikleri bellidir, tutarlıdır ve iyi anlaşılmıştır. Bu durum, çelik çerçeveli yapıların davranışının diğerlerine göre daha güvenilir olmasını sağlar.

Yapısal çelik elastik olmayan sınıra kadar tekrarlayan yüklere karşı değişmeyen bir davranış gösterir. Bu süneklik ya da tekrarlayan yüklere kırılmadan dayanma yeteneği, çelik çerçeveli yapıların düşey ve yatay tasarım yüklerine büyük deformasyonlar ile dayanmasını sağlar.

 Basit ve yarı-rijid çelik eleman birleşimlerinin dönebilir olması ve sünekliği; dinamik enerjiyi azaltarak, düşey yük taşıyan çelik çerçevelerin yatay kuvvetleri karşılayan asıl sisteme güçlü ve güvenilir bir destek olmasını sağlar. Bu destek sistemi, asıl sistemin uygun biçimde tasarlanmadığı veya çalışmadığı bir çok durumda, yapıların çökmesine engel olmuştur.

 Çelik çerçeveli yapılar, tasarım ve yapım hatalarına karşı, beton gibi gevrek (kırılgan) maddeler ile yapılan diğer yapılara göre daha az hassastır. Üstelik, fabrikada kolaylıkla denetlenerek üretilen çelik çerçeve elemanları ile bunların çok basit olan montajında hata riski yok denecek kadar azdır. Örneğin; çelik çerçeveli yapılar için söz konusu olmayan; kolon düşey donatılarının yanlış bindirilmesi, etriyelerinin bağlanmaması veya aralıklarının fazla olması vb. hatalar betonarme yapılardan birçoğunun depremlerde çökmesine neden olmaktadır.

• Depremlerde ağır hasar gören betonarme çerçeveli ve yığma yapıların tam aksine; çelik çerçeveli yapıların hasar gören elemanları, geniş çaplı yıkım ve söküme gerek kalmaksızın, kısa sürede ve ekonomik olarak tamir edilebilir veya değiştirilir.

Modern üretim makineleri ile fabrikada yapılan işlerin çoğalması, kalite kontrolünün artmasına ve performansın daha güvenilir olmasına yol açmıştır.

 Depremlere karşı gösterdiği yüksek dayanım gücü, fabrikasyon olanaklarının ve yardımcı malzeme özelliklerinin gelişmesi; çelik çerçeveli yapıların, kolaylıkla alınabilen özel önlemler ile fay hatları yakınında depremin en etkili olduğu bölgelerde dahi yapılabilmelerini sağlamaktadır.

Dahası, yaptırımları daha az olan eski Standardlara uygun yapılardan çelik çerçeveli olanlar büyük depremlerden en az hasarla çıkarken diğer malzemelerle yapılanların çoğu ya tamamen çökmüş ya da uğradıkları ağır hasarlar nedeniyle kullanılamaz hale gelmistir,

YAPININ DEPREM DAYANIKLIGI

Yapı ağırlığının azalması ile yapıya gelen deprem kuvveti de azalacaktır. Çelik yapılarda yapı ağırlığı , betonarme yapılara göre yaklaşık %50 daha az olduğundan yapıya etkiyen deprem kuvveti aynı oranda azalacaktır. Çelik sünek bir malzemedir. Betonarmeye göre 18 kat daha sünektir. Süneklik , elastik davranışın üzerindeki şekil değiştirmelerde enerji utma yeteneği sağlandığından bu özellik dinemik yükler altında önem kazanmaktadır. Tekrarlı yüklemeler altında betonarme yapının tek yönlü ve sınırlı olan enerji yutma yeteneği her tekrarda azalarak bozulur ve deformasyon oluşmadan kırılma gerçekleşir. Çelik yapıda ise elastik sınırlar aşıldığında , bir başka değişle beklenenin üzerinde yükler yapıya etkidiğinde, çelik yapı elemanları yüksek şekil değitirme kapasiteleri sayesinde öncelikle sekil değiştirir ve deforme olur. Şekil değiştirme esnasında oluşan enerji yutulur ve etkiyen yükler altında yapı ayakta kalarak, yapı elemanlarında deformasyon oluşabilmesi için yük kiriş ve kolonlar arasıda dağılabilmelidir. Bunun sağlanması için çelik yapılarda kiriş-kolon birleşimlerinin yük aktarımı için yeterli moment kapasitesine sahip olmasına dikkat edilmelidir

DUVAR YAPIMI

Dış duvarlarda 14 cm'lik profillerle oluşturulan paneller, dış düzeyde 11 mm OSB ile kaplanmaktadır. OSB ile oluşturulan duvar yüzeyi üzerine taş, kaplama tuğlası, Fibercement ile kaplanabilmekte ya da mantolama yapılabilmektedir. Dış duvarlarda, profil aralarındaki boşluklara ses, yangın ve ısı yalıtımı için taşyünü levhalar yerleştirilmektedir. Duvar iç yüzeyinde naylon uygulaması yapıldıktan sonra, tek ya da iki kat yangına dayanıklı alçıpan levhalar kaplanmaktadır.

Alçıpan levhaların birleşim derzleri, derz alçısı ile doldurulduktan sonra tüm yüzeye alçı sıva yapılmakta ya da duvar kağıdı ile kaplanmaktadır. Aynı şekilde iç duvarlarda ses ve yangın yalıtımı için profil boşluklarına taşyünü yada cam yünü levhalar yerleştirilmektedir. Her iki yüzey de yangına dayanıklı alçıpan levhalarla kaplanarak, boya ya da duvar kağıdı uygulaması yapılmaktadır.

ÇATI YAPIMI 

Eğimli çatı panelleri ve makaslarla oluşturulan çatı strüktürü, 11 mm'lik OSB panelleriyle kaplanmaktadır. OSB kaplamayla elde edilen bu yüzey üzerine su yalıtım membranı yapılır ve nem bariyeri serilir. Çatı kaplama malzemesi olarak istenilen renk ve dokuda çift kat shingle kaplanmaktadır. Isı yalıtım malzemesi ise, tavan yoksa çatı panellerinin arasına; tavan varsa tavan panelleri arasına serilerek uygulanmaktadır.

TAVAN YAPIMI

Tavan kaplamasından önce naylon uygulaması yapılarak tek ya da 2 kat yangına dayanıklı alçıpan levhalarla kaplanmaktadır. Alçıpan levhaların birleşim derzleri derz alçısı ile doldurulduktan sonra tüm yüzeye alçı sıva ve boya yapılmaktadır.

ARAKAT YAPIMI

Çelik kafes kirişlerle oluşturulan döşemeler, 18 mm'lik BETOPAN panelleriyle kaplanmaktadır. Çelik kiriş veya arakat şaseleri üzerine BETOPAN  levhalar ile kaplandıktan sonra, isteğe göre parke ya da halı uygulaması yapılmaktadır.

Banyo, tuvalet gibi ıslak mekânlarda ise, BETOPAN evhalarının üzerine, su yalıtımı uygulaması yapılarak, seramik ile kaplanmaktadır.

Döşeme kirişlerinin oluşturduğu boşluklara ise cam yünü levhalar serilerek, iki kat arasında ses ve yangın yalıtımı sağlanmak

KAPI PENCERE YAPIMI

 Tüm iç kapılar, Amerikan Panel Kapıdan camsız olarak yapılmaktadır.

 Tüm dış doğramalar, beyaz pvc ya da ahşap renkli doğramalardır.

 Dış kapı  Çelik Kapı yapılmaktadır.

Telefon
WhatsApp
İnstagram
Bu site, Alaturka Dijital AD Kobi ile hazırlanmıştır.